Teknik Masura, Fransa’dan satın aldığı kağıt fabrikasını Türkiye’ye Taşıdı

SELAHATTİN ÖZBOZKURT SONMANŞET.COM- Tarsus'un sadece ulusal ölçekte değil, uluslar arası arenada da gururu olan ve kağıt ile masura ürünlerinde üretim yapan Teknik Masura, Fransa'dan firma bünyesine kazandırdığı 2'inci kağıt fabrikasını 2022 yılı sonuna kadar Türkiye'ye taşıyarak üretime başladı. Firma ayrıca, 2022 yılında ayrıca enerji verimliliğini artırmak adına Tarsus fabrikasının çatısında 1.74 megavat kurulu güce sahip olacak GES yatırımı yapacak.

EKONOMİ Yayın: 15 March 2022 - Tuesday - Güncelleme: 15.03.2022 22:11:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Tarsus’un sadece ulusal ölçekte değil, uluslar arası arenada da gururu olan ve kağıt ile masura ürünlerinde üretim yapan Teknik Masura, Fransa’dan firma bünyesine kazandırdığı 2’inci kağıt fabrikasını 2022 yılı sonuna kadar Türkiye’ye taşıyarak üretime başladı. Firma ayrıca, 2022 yılında ayrıca enerji verimliliğini artırmak adına Tarsus fabrikasının çatısında 1.74 megavat kurulu güce sahip olacak GES yatırımı yapacak.

İplik fabrikalarının ihtiyacı olan kağıt masura üretim amacıyla 1968 yılında İstanbul’da faaliyetlerine başlayan Teknik Masura, Çukurova bölgesinde tekstil sanayisinin gelişmesi ile 1976 yılında yerleştiği Tarsus’ta hızla büyümeye devam ediyor.

2002 yılından bu yana Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firma, 2008 yılında devreye aldığı karton fabrikasında masuranın ham maddesi olan gri karton ihtiyacını firma bünyesinden karşılıyor. Karton fabrikaları sayesinde hem masura hem rulo ve köşebent gibi ürünlerde çeşitliliğe gittiklerini belirten Teknik Masura Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kıraç, daha sonra hayata geçirdikleri ambalaj atıkları toplama ve ayırma tesisleri ile de geri dönüşüm, kazanım ve ambalaj üretimiyle entegre bir merkez haline geldiklerini aktardı. 2017 yılında ise Edirne’de kurulu bir kâğıt fabrikasını satın alınarak oluklu mukavva sektörü ne yönelik kâğıt üretimine başladıklarını ifade eden Ali Kıraç, “Firmamız öncelikle tekstil sektörünün ihtiyacı olan kağıt ambalaj malzemelerinin imalatı yaparken, hammaddesini üreterek entegre bir üretim tesisi olmuş, yapılan kapasite artışları, sürekli yenilik, ürün iyileştirmeleri ve maliyet düşürücü çalışmalar ile bugün dünyanın önde gelen bir konik masura imalatçısı olanın yanında ülkemizin önemli bir kağıt üreticisi konumundadır” dedi.

Pandemi döneminde üretim kapasitesini yüzde 25 artırdı

Pandemi nedeniyle küresel tedarik ağlarında yaşanan sorunlara rağmen 2021 yılında büyümelerini sürdürdüklerini ve masura üretim kapasitelerini yüzde 25 artıracak yeni yatırımları hayata geçirdiklerini belirten Ali Kıraç, Gazetemize yaptığı açıklamada, “2021 yılında; lojistik hizmetlerinin aksaması ve maliyetinin aşırı yükselmesi, firmaların yüksek stokla çalışma isteği ile tüm dünyada ve ülkemizde hammadde ve malzeme fiyatların yükselmesi, ambalaj ürünlerine talebin artması nedeni ile tüm tesislerimizde kapasite kullanımı oldukça yüksekti. Bunun paralelinde ciro, istihdam sayılarımız artış kaydederken, masura üretiminde yüzde 25 civarında kapasite artışı yatırımı yaptık. 2021’de yeni bir kâğıt fabrikası yatırımı için fizibilite, planlama ve araştırmalarımızı başlattığımız bir yıl oldu. geçtiğimiz aralık ayında Fransa’da kurulu bir kâğıt fabrikasının satın alınması için ilk imzalar atıldı. Yeni fabrika yatırımımız ile ürün kalitesi ve üretim kapasitemizi arttırarak ihracat oranlarımızı daha da yükseltmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Tesis taşıma işleri için çalışmalar eş zamanlı olarak devam ediyor

Yeni fabrika yatırımını 2024 yılında tamamlamayı hedeflediklerini belirten Teknik Masura Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kıraç, şöyle konuştu: “Fransa’dan satın aldığımız kâğıt fabrikasının üretim hatlarının Türkiye’ye getirilmesi, tesis projelendirmesi, mühendislik ve diğer bürokratik işler için çalışmalarımız eş zamanlı olarak devam ediyor. Yeni fabrikamızı devreye girmesiyle 2024 yılında ciro, istihdam ve ihracatta büyümemizi katlanarak artırmayı planlıyoruz. Yıl sonuna kadar ayrıca Tarsus fabrikamızın çatısında yaklaşık 1.74 megavat kurulu güce sahip olacak güneş enerji santrali yatırımına başlamayı planlıyoruz. Artan enerji maliyetlerimizin azaltılması için hazırladığımız tasarruf projelerini de yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz.”

Türkiye’nin en hızlı büyüyen firmaları arasında yer alıyor

Hayata geçirdikleri yatırımların karşılığını yurt dışı pazarlarda katma değerli bir şekilde aldıklarını belirten Ali Kıraç, başarılı ihracat operasyonları sayesinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen firmaları arasında yer aldıklarını söyledi.  Kıraç, “1970’li yıllarda bir atölye, 1990 yıllarda küçük bir işletme, 2000’li  yıllarda ulusal pazarın önemli bir imalatçı KOBİ firması olan Teknik Masura, 2020 yılında küresel pazarın ulusal bir kâğıt ve kâğıt ürünleri imalatçısı olma hedefini de İSO 2020 ikinci 500 listesine girerek gerçekleştirdi. 2013 yılında firmamızda yapılan kurumsallaşma çalışmalarında Teknik Masura’nın Vizyonu; 2023 yılında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk 1000 sanayi kuruluşundan bir tanesi olmaktı” şeklinde belirlemiştik. İSO Türkiye’nin En Büyük 2’inci 500 Firması Araştırması’nda da ilk defa yer alarak hedefimizi 3 yıl önce yerine getirdik. Son olarak TOBB Türkiye 100 2017-2019 yılı araştırmasında dereceye girme başarısını gösterdik” şeklinde konuştu.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
ss