Türkan Şoray 26 Yıl Aradan Sonra Tarsus’a Geliyor
SONMANŞET.COM- 1993 yılında Tarsus Belediye Başkanı Bedrettin Sarpkaya'nın döneminde Tarsus'a gelerek, kentin önemli ören yerlerini ziyaret eden ve yine o yıllarda çevrilen Şahmeran filminin başrolünü oynayan ünlü oyuncunun aradan geçen 26 yıl sonra yeniden Tarsus'a gelecek olması memnuniyet yarattı.

SELAHATTİN ÖZBOZKUIRT
SONMANŞET.COM- Türk Sinemasının Sultan lakaplı ünlü oyuncusu 74 yaşındaki Türkan Şoray, 1993 yılında ilk kez geldiği Tarsus’a, 16 Kasım Cumartesi günü ikinci kez geliyor.
1993 yılında Tarsus Belediye Başkanı Bedrettin Sarpkaya’nın döneminde Tarsus’a gelerek, kentin önemli ören yerlerini ziyaret eden ve yine o yıllarda çevrilen Şahmeran filminin başrolünü oynayan ünlü oyuncunun aradan geçen 26 yıl sonra yeniden Tarsus’a gelecek olması memnuniyet yarattı.
Efsanelerle, dilden dile anlatılan hikayelerle, yüz yıllık, bin yıllık mesellerle dolu Anadolu topraklarında önemli söylencelerden biri olan Şahmeran, genel olarak Güney Doğu Anadolu Bölgesine atfedilmekle birlikte, efsanenin Tarsus çıkışlı olduğu günümüze kadar gelen söylence olarak biliniyor.
Tarsus Belediyesinin 151. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Tarsus’a gelecek olan Türkan Şoray’ın, ünlü Şahmeran efsanesinin nerede yaşamış sorusunun mistik gizemlerinin Tarsus’ta çözüme kavuşup, kavuşmayacağı konusunda bir öngörüsü var mı bilinmiyor.
Şahmeran Nedir?
Efsanenin pek çok farklı versiyonu bulunmakla birlikte, temelde Şahmeran’ın insan başlı yılan gövdeli bir canlı oluşu ortak nokta olarak karşımıza çıkar. Kimi anlatılarda Şahmeran erkek iken kimilerinde de kadın başlı olarak tasvir edilmektedir. Ancak genellikle bu efsanelerin Şahmeran kadın mı erkek mi sorusuna sunulan yanıtı acılı ve kin dolu bir anne şeklindedir.
Şahmeran Efsanesi nedir?
Efsanenin en sık anlatılan versiyonunda Şahmeran kadın başlıdır. Yoksul bir ailenin oğlu olan Camsab ile arkadaşları ormanda bal ile dolu bir kuyu bulurlar ve genç adam balı çıkarmak için kuyuya iner. Ama arkadaşları açgözlülüklerinden dolayı, balın tamamı çıktıktan sonra Camsab’ı kuyuda bırakırlar. Bir süre sonra toprakta gördüğü ışığın olduğu noktayı kazan Camsab, toprağın çökmesiyle birlikte kendini bir bahçede bulur. Bahçenin sahibi yılanların şahı Şahmeran’dır. Camsab’ın hikayesini dinleyen Şahmeran, insanoğlunun nankörlüğü üzerine konuştuktan sonra Camsab’ın yıllar boyu bahçede yaşamasına izin verir. Ama bir süre sonra genç adam ailesini özlediği için ayrılmak istediğini söyler. Şahmeran gitmesine izin verir ama 2 şartı vardır. Camsab hiç kimseye Şahmeran’ın yerini söylemeyecek ve asla hamama girmeyecektir. Çünkü onunla karşılaşıp da hamama giren kişinin vücudu yılan pullarıyla kaplanırmış.
Şahmeran ile anlaşan genç evine döner ve ailesi ile yaşamaya devam eder. Fakat bir gün ülkenin hükümdarı hastalanmış ve vezir hastalığın tek çaresinin Şahmeran eti yemek olduğunu söylemiş. Ardından da herkesin hamama getirilmesini emreder. Camsab’ın sırrı burada açığa çıkar, vücudu pullarla kaplanır. Sonrasında yapılan işkencelere dayanamayan Camsab, Şahmeran’ın yerini söyler. Yakalandığı sırada Camsab’ı gören Şahmeran da yıllar önce insanların nankörlüğü ile ilgili ettiği lafı bu kez genç adam için söyler ve ardından da öldürülür.